1-11-2020: Architektengroep Gelderland ‘schoolvoorbeeld’ van verduurzaming

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Architektengroep Gelderland wachtte niet af en pakte al in 2020 het eigen pand grondig aan.

Robin Velsink, directeur van de architectengroep: “C is het minimum, maar wij hebben juist heel bewust gekeken naar verstandige investeringen waarmee we de sprong van C naar A konden maken. Omdat de meeste energie via het dak verloren gaat, hebben we het volledige dak door Wopereis Staalbouw laten vervangen door geïsoleerde sandwichdakelementen. Vervolgens hebben we de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met VEKA SOFTLINE 116 profielen van Cesar Kozijnen, onderdeel van de Wopereis Groep.”  Tot slot werd de werkelijke energiebehoefte van het gebouw onder de loep genomen. “Er zijn door Wopereis Solar 84 pv-panelen op het dak gelegd, die ruim 25.000 Watt piek leveren. Uiteindelijk zijn we zo gebouw-gebonden energieneutraal.”

Het bureau heeft de toeleveranciers zelf benaderd. “We hebben binnen ons netwerk partijen gekozen met lokale roots en waar we vertrouwen in hebben. De Wopereis Groep kon zowel het dak als de kozijnen en de pv-panelen leveren. Dat scheelde bij de afstemming en maakte de overlast beheersbaar.”

Klik hier voor het gehele artikel! 

RP 3 2020 art3b

20200706 174437 001